Ko se zgodi prometna nesreča

Se vam je zgodila prometna nesreča?
Kaj je potrebno storiti pri prometni nesreči?
Kakšen je postopek popravila avtomobila?
Na kaj je potrebno biti pozoren?

Kar nekaj takšnih stavkov ste si verjetno že zastavili. Še prehitro se zgodi, da se znajdemo v takšni situaciji. Ponavadi smo v takšnih primerih precej v šoku. Ne vemo točno kaj, kam, kako, koga. Najprej pokličem, potem zavarujem? Odmakniti vozila s ceste ali pustiti kot dokaz? Kakšne podatke potrebujete? Je kdaj policija odveč? Preveč neodgovorjenih vprašanj za tako pomembne zadeve. Zato smo za vas napisali odgovore.

Če gre za manjšo prometno nesrečo, če je možno, naredimo nekaj fotografij in nato čim hitreje odstranimo vozilo, da ne ovira prometa.

V primeru, da gre za nesrečo, v kateri so poškodovani ljudje, avtomobil je totalno razbit, ni dogovora o krivcu ..., pustite vozila tam, kjer so, in postavite trikotnike približno 50 m stran od nesreče ter prižgite vse 4 smerne kazalce. Vi in ostali udeleženci si oblecite odbojni jopič, da zavarujete tudi sebe, še posebej, če je cesta nepregledna.

Vedno je pametno izpolniti Evropsko poročilo, ki ga dobite zraven zavarovanja avtomobila, oziroma ga je možno dobiti brezplačno na zavarovalnici. To sicer ni uradno priznanje krivde, ampak zgolj dokaz, kako se je nesreča zgodila. To se izpolni, tudi če se ne odločite za klic na policijo. Poleg tega morate pridobiti še podatke o zavarovalnici, številko zavarovalne police ter vsakršne izjave prisotnih prič. Z vsem tem se oglasite na zavarovalnici krivca.

Velikokrat se zgodi, da sta oba udeleženca precej v šoku in krivec sicer prizna krivdo, a želi, da se ne kliče policije. Ta varianta je zelo tvegana, ker se lahko zgodi, da bo kasneje taista oseba rekla, da ni kriva. Potem bo vaša beseda proti njegovi in lahko se zgodi, da bo potrebno celo na sodišče. Torej, razen če niste res res prepričani, da lahko zaupate osebi nasproti vas in ste prepričani v lastno presojo škode na avtomobilu, ne kličete policije. V vseh ostalih primerih se zdi bolj pametno, da jo.

Jasno je, da je potrebno najprej poskrbeti za poškodovance, šele nato se ukvarjate z administracijo. Zavedati se je potrebno, da ljudje v takšnih situacijah padejo v šok in ne čutijo bolečine, čeprav so poškodovani. To je naravna zaščita človeka, da lahko navkljub poškodbi še poišče pomoč. Vedno je zato dobro takoj iti na urgenco, na pregled, da se ne pojavijo težave šele čez teden ali mesec dni, ko je vse že mimo.

Če ste priča, ki je prometno nesrečo videla, nikar ne peljite dalje. Ustavite se, preverite stanje in ustrezno reagirajte. Dobro je policiji posredovati informacije, ker so pač objektivne in morda lahko skrajšate celoten postopek za kakšen mesec ali dva. Sicer vam bo to dejanje vzelo nekaj časa, ampak nikoli ne veste, kdaj se lahko tudi sami znajdete v takšni vlogi.